Het boostercircus

‘Wat fijn dat u een afspraak heeft gemaakt voor een boostervaccinatie.’

Met deze opgewekte tekst verwelkomt het overheidsreserveringssysteem mij voor een bezoek op 5 januari aan de priklocatie Zaltbommel.

De barre werkelijkheid is dat ik deze afspraak als enige mogelijkheid moest accepteren om te voorkomen dat ik dadelijk boosterloos het vliegtuig naar Kaapstad in zou moeten.

De eerstvolgende optie was 25 januari ergens in Breda. Terwijl ik toch op loopafstand woon van het Boxtelse vaccinatiecentrum in sporthal De Braken. Maar deze prikplek bleef bij alle vingeroefeningen digitaal onvindbaar.

Enkele dagen daarvoor had ik in Boxtel nog kunnen meeliften met mijn alerte buurman die door een klantvriendelijke GGD-medewerker werd uitgenodigd om toch vooral iemand uit zijn omgeving mee te laten boosteren. Helaas ging die vlieger niet op omdat ik nog wachtte op de uitslag van een pcr-test.

Volgens de officiële regels van het vaccinatiespel had de GGD mij als 67-jarig coronarisicogeval al hoog en breed per brief moeten uitnodigen voor een booster. Daarmee kon je dan telefonisch een afspraak maken. Maar dat bleek een illusie. Al had ik die brief ontvangen, dan waren er nog een kwart miljoen wachtende bellers voor mij.

Vervolgens zou de GGD mij als 60-plusser met voorrang gaan benaderen voor een booster, zo las ik in de krant. Onder het verstandige motto: beveilig eerst de risicogroepen en daarna de rest van de bevolking.

Een dag later al zet minister Hugo de Jonge de vaccinatiesluis open voor 60-minners. Thans kunnen 40-plussers al een afspraak maken. Ondertussen gaat de ene na de andere prikhal open.

Half januari is iedereen geboosterd, roept het orakel De Jonge in zijn laatste stuiptrekking als coronaminister.

Deze massacampagne wordt voluit gesteund in de media. Alle deskundigen die we inmiddels kennen roepen in koor dat de boosterprik van Pfizer- en Moderna-makelij zeker helpt tegen omikron, ook al zijn deze vaccins niet afgestemd op de hoogst besmettelijke variant. Kwestieus bewijsmateriaal tot mantra verheven!

Maar de boodschap slaat breed aan. Mensen stromen massaal toe. Zelfs tijdens de kerstdagen is het dringen geblazen in de vaccinatiecentra.

Zestig plussers (en ouderen) moeten gewoon in deze rij aansluiten. Pogingen van ondernemende huisartsen om kwetsbare leeftijdsgroepen nog met voorrang te vaccineren, werden door de gezondheidsbureaucraten tegengewerkt en verder verijdeld.

Terwijl bij twee geneesmiddelenfabrikanten de miljardenwinsten binnenstromen, slaat zelfs bij de vrijdenkende medicus/ziekenhuismanager Marcel Levi gematigheid toe. De beste minister van volksgezondheid die Nederland niet krijgt, zwijgt deze kerstmiddag in het interviewprogramma Buitenhof over zijn recente oproep niet langer te accepteren dat de hele maatschappij wordt gegijzeld door een chronisch tekort aan intensivecare-bedden. Hij wordt er evenmin over bevraagd.

Na afloop van Buitenhof begeef ik mij naar het vaccinatiecentrum om de hoek, in een vertwijfelde poging om de kerstdagen af te ronden met een lokaal toegediende boosterprik.

‘Dat zal niet gaan. U heeft een afspraak in Zaltbommel’, constateert de poortwachter.

‘Maar ik woon in Boxtel. Dat moet toch te regelen zijn. Vorige week kon ik hier nog zonder afspraak terecht.’

Het systeem en de man hebben aan deze klant geen boodschap. Wegwezen!

Een rechtschapen Boxtelse medeburger die principieel alleen lokaal geboosterd wenst te worden en na lang telefonisch soubatten uiteindelijk tweede kerstdag in het lokale prikcentrum terecht kon, zag met eigen ogen dat ‘daar geen fuck te doen was’.

Dus wie houdt hier nou wie voor de gek?

Daarom thuis ook de telefoon maar gepakt als ultieme poging om nog wat voor elkaar te krijgen. Zowaar meteen contact! Maar ook nu is de boodschap teleurstellend. Vóór half januari kom ik in Boxtel niet aan de bak. Hoogst haalbaar in het boostercircus is Veghel op 2 januari.

In zomers Kaapstad sluiten ondertussen de laatste grote vaccinatiecentra wegens gebrek aan belangstelling. Ook de boostercampagne van de overheid valt in droog zand. Want de gevolgen van omikron dat half november in Zuid-Afrika aan het licht kwam, blijken reuze mee te vallen. Men viert daar lekker vakantie.

Benieuwd wanneer ook Europa uit de paniekstand komt. Nederland heeft het vliegverbod naar Zuid-Afrika inmiddels geruisloos opgeheven.

Gaandeweg rijst de vraag waar die boosterprik eigenlijk nog voor nodig is. De Jonge dreigde al dat je anders het vliegtuig niet meer in komt. De sfeer in dit land wordt er niet beter op.

Vorige

Nieuwe uitbraak coronagekte met Afrika als kop van jut

Volgende

Futloze rechtspraak gumt natuurvergunning Vion uit

 1. Ruud+van+Nooijen

  Beste Ron, per mail stuur ik je nog een bericht. Nederland zit al jaren in een glijdende schaal neerwaarts: we naderen het met rasse schreden het niveau dat we vroeger toedichtten aan Oostbloklanden. Niet voor niets betitel ik ons land al een aantal jaren als DESINTEGRATIESTAAT NEDERLAND. Ik (74) weigerde gewoonweg anders dan in Boxtel te worden geboosterd. Reeds weken aan de beurt conform leeftijd, heb ik tot op heden geen (schriftelijke) uitnodiging ontvangen, o.m. nodig om voor tweeën (partner) telefonisch een afspraak te kunnen maken. Aanvankelijk pas – on line – op 7 januari mogelijk in Veghel, Zaltbommel of Den Bosch (voor één persoon). Toen opeens – na vele proberen – wel telefonisch afspraak gemaakt. Gisteren, zondag 2e kerstdag in De Braken te Boxtel samen met mijn vrouw de booster verworven! totaal niet druk, sterker nog, in de periode van 15 minuten ‘wachttijd’ na de prik, stonden diverse prikpunten droog: geen fuck te doen. Terecht dat Hugo (overal te laat mee) de Jonge een motie van wantrouwen aan zijn Floris van Bommelschoenen kreeg. helaas te weinig steun. De Politiek heeft nog steeds kilo’s boter op het hoofd. Had vaccinatie/booster laten organiseren door het leger. In 2009 gebeurde zulks aldus tijdens de Mexicaanse griep. Nederland was toen als eerste van Europa helemaal klaar. Inmiddels is machte- /krachtloosheid regering vanaf het centrale niveau afgedaald tot op gemeentelijk (‘Mijngemeentedichtbi;) niveau.

 2. Tja Ron, mijn brief kwam helaas ook wat later…, en ik kan pas op 7 januari bij De Braken terecht. En ik ben blijkbaar 9 jaar ouder dan jij…

  • Ruud van Nooijen

   Beste jan, na de nodige moeite ben ik dus dus op zondag, 2e kerstdag geboosterd. het was totaal niet druk, gedurende de periode (15 minuten) dat ik na afloop moest wachten, was er tijdlang zelfs helemaal niemand die geprikt werd. Voor alle duidelijkheid: de kritiek geldt de organisatie van e.e.a., niet de vriendelijke mensen op de ‘prikvloer’.

 3. Theo van der Heijden

  Hoi Ron,
  Nelie en ik maakten het weer anders mee. Nelie hoorde vroegtijdig dat we al konden reserveren in De Braken in Boxtel. Dus meteen gebeld en ja een datum en nog wel in december van dit jaar! Daarna kwam de opschaling op gang, en diverse kennissen konden , na een later telefoontje, al ruim voor de kerst terecht. Twee pogingen van ons om voor de kerst toch nog een prik te krijgen, werden bij de poort resoluut afgewezen.
  Naturalis volente, kunnen wij morgen, 28 december terecht.
  Over bureaucratie hebben we het niet meer.
  Groeten en een prettige jaarwisseling, Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Website gemaakt door Timmermans Media